Pagina's

zondag 2 februari 2014

Appeltaart

Dit weekend was een vriendin van mij jarig en ik wilde een appeltaart maken.
Helaas ben ik vergeten een foto te maken want hij zag er zo mooi uit!!!


Ik ben gek op bastognekoeken en deze wilde ik er dus in verwerken.
Op de blog van Marjolein vond ik het volgende recept:


Springvorm 28 cm

Deeg:

340 gram roomboter
565 gram bloem
1 zakje bakpoeder
340 gram witte basterdsuiker of rietsuiker
1,5 ei (1 ei in het deeg, een 1/2 ei voor de afwerking)
paneermeel, speculaasjes of bastognekoekjes
groot snufje zout (tsja hoe leg je dat uit..)

Vulling:

ong. een kilo goudreinet
rozijnen
suiker
kaneel
zakje vanille suiker
abrikozenjam

Klop het ei los in een kommetje.
Vet de springvorm in.
Doe de basterdsuiker, roomboter, ei, bakpoeder, zout en de bloem in een  mengkom. Snijd de margarine in kleine stukjes.
Kneed alles tot een soepel deeg. Verdeel het in drie gelijke bollen en zet het 10 minuten in de koelkast.
Verdeel 2 bollen over de zijkant en de bodem van de springvorm.
Prik met een vork gaatjes in het deeg en bedek de bodem  met een laag verkruimelde speculaasjes (of paneermeel of bastognekoekjes).
Was en wel de rozijnen. Snijd de appels in stukjes. Doe de appels en de rozijnen in een mengkom en strooi er een laagje suiker overheen en een zakje vanillesuiker. Strooi er ook een ruime laag kaneel overheen en spatel alles goed door elkaar.
Doe de vulling in de bakvorm.
Rol daarna de laatste bol deeg uit op een beetje bloem en snijd mooie reepjes voor de bovenkant van de appeltaart. Maak een ruitvorm en bestrijk met ei. Plaats de taart in de oven op niet al te hete stand (ong. 175 graden, misschien 200 (bij mijzelf is het stand 6) en laat hem daar ong. een uur tot 75 minuten bakken. Kijk goed naar de kleur van de taart en bepaal zelf of hij goed is.
Haal hem uit de oven, snijd de randen voorzichtig los met een mesje én laat hem in de vorm afkoelen.
Verdun een grote eetlepel abrikozenjam (een noodzakelijk ingredient voor dit recept) met ietsjepietsje water en strijk dat over de warme appeltaart heen. Verwijder de rand van de springvorm. EET SMAKELIJK!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten